Kaskantyúról


Kaskantyú község Bács-Kiskun megyében található 1000 fős kistelepülés, amely Kiskőröstől 10 km távolságra helyezkedik el.

Zily Benedek - Kachkanchiv - Kaskantyú Szállások - a maga és Halas székhez tartozó összes kunok nevében felmutatta Marczali vajda fiának Jánosnak (Ő volt a kunok bírója) a pecsétjével megerősített nyílt levelet melyet Mátyás király 1469. július 21-én a kunok részére kiadott. Ez bizonyítja, hogy Mátyás korában e településen Zily Benedek személyében előkelő KUN lakott.

A török dúlás után minden elpusztult. Az első telepítések a XIX. század közepén történtek. Sok esetben Páhi néven szerepelt, de a községháza Kaskantyún volt.

A település parcellázása 1846-ban történt, a közigazgatás 1853-ban indult be. 1871-ben községgé nyilvánítják a települést. Igaz, hogy Páhi néven, de Kaskantyúi székhellyel. 1907-ben -ellopták a községházát-, és átvitték Csengődre, ahonnan 1907-ben került Páhira.

1949. február 1-jétől Kaskantyú önálló település lett.

A községben az 1964- ben épült Fogolykiváltó Boldog Asszony katolikus temploma, és a hajdani iskolából átalakított evangélikus templom szolgálja a lakosság hitközösségi életét.
Az 1952-ben útjára indított kisvasút 2009. december 13.ig haladt át Kaskantyún.
Az ide érkező látogató kirándulhat ebben a festői környezetben, de lovagolhat, vagy kocsikázhat is a területen.
A falutól néhány kilométerre húzódik a Kiskunsági Nemzeti Park részét képező, ritkaságnak számító ősborókás, amely látogatott kirándulóhely, valamint a vadászok kedvelt helye. A terület gazdag állatvilágára főként az apróvad jellemző, de a vaddisznó állománya is jelentős.
Az erdő szélén található egy lovas farm, ahol lehetősége van a látogatónak lovagolni, és láthat western félvéreket is. Emlékezetes túrák tehetők az alföldi buckák, erdők között.
 

A település lakosainak elsődleges megélhetési forrása a mezőgazdaság és ehhez kapcsolódó vállalkozások. Figyelemre érdemes a mezőgazdasági termékek előállítása során az egészséges gazdálkodási formák előtérbe jutása, Bio-borászat termékeinek megjelenése.

Kulturális élet

Évtizedes hagyományra tekint vissza Kaskantyún, hogy az itt élők augusztus utolsó hétvégéjén a Szüret - elő és Falunapok rendezvény keretén belül megünneplik a szüreti és a betakarítási munkálatok kezdetét.

A rendezvényen ifjúsági és felnőtt programok, hagyományőrző céllal kiállítások, bemutatók, kézműves foglalkozások, lovaskocsis és lovas felvonulás színesíti a programot.
A résztvevők minden alkalommal a főző és a süteménysütő versenyen készített finomságok felsorakoztatásával kápráztatják el a jelenlévőket. A porta - mustrán minden helyi udvar versenybe száll a legrendezettebb porta címért, és a pártatlan zsűri által legszebbnek választott telkek tulajdonosai emlékmakettet kapnak.
A  nap  záró akkordja a gyermek- felnőtt- és nyugdíjas csoportok fellépésével zajló kulturális műsor, az ünnepélyes eredményhirdetés, és az azt követő vacsora, amit a hajnalig tartó csillagfénnyel kísért zenés mulatság követ.

A községben a közművelődési feladatokat a művelődési ház látja el, amelyet a helyi önkormányzat működtet. Az alsó tagozatos általános iskola a Klebersberg Intézményfenntartó Központhoz tagozódott, a felső tagozatos diákok a környező településeken (elsősorban Kiskőrös és Páhi) fejezik be az általános iskolai tanulmányaikat. Ennek ellenére – vagy éppen ezért – még nagyobb összetartozás érezhető a községben. Az óvoda önkormányzati fenntartással működik. 

Az amatőr csoportok működésének több évtizedes hagyománya van a településen, ezek a következők:Komédiás Kompánia (amatőr színjátszók)- Hangszeres zenészek - Pohárka” tánccsoport

Az amatőr színjátszó csoport több, mint 30 éve működik a községben, a tagjai között minden korosztály képviselteti magát. A csoport profilja sajátos, egyedi szórakoztató műsor létrehozása, majd bemutatása. Ez a fajta produkció unikumnak tekinthető a régiónkban. A faluvetélkedő az elmúlt években 3 estésre bővült, amelyet minden év február végén mutatnak be. A csoport igazi csapatként működik, hiszen belőlük kerülnek ki az alkotók, a szereplők, a jelmezesek és díszletesek. Mindenki igyekszik kivenni a részét a feladatokból. A faluvetélkedőt óriási érdeklődés övezi. A környező településekről is érkeznek vendégek. A sikeres előadásoknak köszönhetően több felkérés is érkezett a csoporthoz a produkció más településeken történő bemutatására.

Kaskantyú nevezetességei:

Kaskantyú község adatai

Terület : 5828 ha,
Lakosok száma : 1011 fő,
Lakások száma : 379
GPS koordináták : 46.67083, 19.38900
EOV koordináták : 676134, 147444

Önkormányzati Hivatal címe :
6211 Kaskantyú, Hunyadi J. u. 16.

Telefon /fax: 78 / 546 - 200

Központi e-mail: kaskantyuph@t-online.hu