Tanácsok hőséghullám idejére

Hazánkban is egyre gyakoribbá vált az átlaghőmérsékleti értékek emelkedése - a kimagasló hőmérsékleti értékek tartósabb fennállása, amit még súlyosbít a magasabb páratartalom, a magas éjszakai hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ; www.met.hu) időjárás előrejelzése alapján a központilag kiadott hőségriasztás fokozatai a következők:

1. Fokozat: az előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet 1 napig meghaladja a 25 oC-ot.

2. Fokozat: az előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább 3 napig meghaladja a napi 25 oC-ot.

3. Fokozat: az előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább 3 napig meghaladja a 27 oC-ot

Hőhullámról beszélünk, ha a középhőmérséklet 3 egymást követő napon meghaladja a 25 °C-ot.

 

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a kánikula bárkinek okozhat egészségi panaszokat, kellemetlen tüneteket, rosszullétet, de vannak különösen veszélyeztetett csoportok, ilyenek például a csecsemők és a fiatal kisgyermekek, a fiatalok, a 65 évnél idősebbek, a fogyatékkal élők, valamint a szívbetegségekben és magas vérnyomásban szenvedők.

 

A kánikula emberi szervezetre gyakorolt hatása:
A magas hőmérséklet fokozott védekezésre készteti a szervezetet, hogy hőegyensúlyunkat megtartsuk: izzadunk, ezáltal folyadékot veszítünk, fokozódik a szomjúságérzetünk, szaporábbá válhat szívverésünk, légzésünk. Vérellátásunk romlik az erek kitágulása miatt, amit szédülés, gyengeségérzés, fáradékonyság jelez. Komolyabb esetben fejfájás, esetleg légszomj vagy remegés, ájulásérzés léphet fel. A legfontosabb, hogy előzzük meg a túlhevülést és folyadékvesztést!

 

A hőszabályozást a hőérzet és a közérzet változása kíséri, amelyet a levegő hőmérsékletén, páratartalmán kívül a levegő mozgása, és a szervezetet érő közvetlen hősugárzás is befolyásolja.

35 °C felett a verejtékképződés, azaz a párolgás a testhőmérséklet szabályozásának egyetlen módja. A verejték nemcsak vizet, hanem konyhasót is tartalmaz. A fokozott verejtékezés során elvesztett vizet és sókat pótolni kell.

A tartósan magas nyári hőmérséklet, a tartós hőség kedvezőtlen hatással van mindenkire. A meleghez való alkalmazkodás mindenkit megterhel. A napszúrástól kezdve a hőgutáig különböző súlyosságú tünetek jelentkezhetnek.

A hőhullámok a legnagyobb veszélyt az idősekre, a kisgyermekekre, a krónikus betegségben szenvedőkre és a fizikai munkát végzőkre jelentik.

A hőséggel, a kánikulával kapcsolatos megbetegedés és halálozás kockázata a 60 éven felüliek között a legmagasabb, közülük is a krónikus szív-érrendszeri betegségekben, a cukorbetegségben szenvedőket sújtja a leginkább.


Teendők kánikula idején

Kerülje a meleget és tartsa hűvösen a lakást!

Kánikulai napokon a különösen meleg dél körüli, kora délutáni órákat töltse otthon, viszonylag hűvös helyen. Lehetőség szerint 11.00 és 15.00 óra között maradjon a naptól és melegtől védett árnyékos helyen, mivel ilyenkor fokozódik a napszúrás veszélye. Ebben az időszakban kerülje a direkt napsugárzást, ne napozzon!

Napközben viseljen világos színű, pamut alapanyagú szellős ruhát, napszemüveget, széles karimájú kalapot a tűző nap és a káros UV sugárzás ellen.

Hordjon laza, könnyű lenvászonból készült felsőrészeket, bőszárú nadrágot és szellős blúzt.

Napközben az ablakot tartsa csukva, használjon sötétítőfüggönyt! Lehetőleg az esti, éjszakai órákban szellőztessen!

Az idősek, a krónikus betegek, a kisgyermekek csak kora délelőtt, késő délután tartózkodjanak a szabadban!

Lehetőleg kerülje a legmelegebb órákban a megterhelő fizikai munkát!

Rendszeresen fogyasszon sok folyadékot, ásványvizet! Ne fogyasszon alkoholos, magas cukortartalmú és koffeintartalmú italokat, mivel ezek fokozzák a szomjúság érzetét, még több folyadékot vonnak el a szervezettől.

Kánikula idején mindenkinek ügyelnie kell a fokozott folyadékbevitelre, mely szükség szerint a szokásos mennyiség többszöröse is lehet.

 

A napi folyadékszükséglet kielégítésére táplálkozás-élettani szempontból legalkalmasabb folyadékok:

-       csapvíz és szénsavmentes ásványvíz,

-       gyümölcsökből és zöldségekből készült ivólevek, cukor hozzáadása nélkül, minél magasabb rosttartalommal,

-       gyümölcstea és gyógytea, cukor hozzáadása nélkül, ízlés szerint friss citromlével ízesítve

-       tej és folyékony tejtermékek: kefir, joghurt, joghurtital, gyümölcsjoghurt, kakaó,

-       levesek, főzelékek, mártások,

 

Fontos kiemelni, hogy nagy mennyiségű, rendszeres ásványvíz-fogyasztás esetén az ásványi anyagok túlzott felhalmozódásának elkerülése érdekében az alacsonyabb ásványianyag-tartalmú ásványvizek fogyasztása javasolt. Alacsony ásványi anyag tartalmúnak az 500 mg ásványi anyag/1000 ml alatti ásványvizek számítanak.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az alkoholok és a cukrozott és szénsavas  üdítőitalok fokozzák a szomjúságot, nem ajánlottak a folyadékszükséglet fedezésére, túlzott és rendszeres fogyasztásuk hozzájárul a túlsúly és az elhízás kialakulásához. Ne csak a meleg napokon, hanem az év többi napján is figyeljünk a mértékletes fogyasztásukra. A kisgyermekeket ivóvízzel, ill. alacsony ásványianyag-tartalmú ásványvízzel kínáljuk, üdítőitalt csak különleges esetekben engedjünk nekik fogyasztani.

Étrendünk legyen pároláson alapuló, zöldségfélékben és gyümölcsökben gazdag, kerüljük a fűszeres, nehéz húsételeket!

Zuhanyozzon naponta többször langyos vízben és alkalmazzon mentolos törlőkendőt arca és karjai felfrissítésére!

Tárolja a gyógyszereit a megfelelő hőmérsékleten! 25 °C feletti hőmérsékletnél célszerű a gyógyszereket hűtőszekrényben tárolni akkor is, ha nincs feltüntetve a gyógyszer dobozán, ugyanis a magas külső hőmérséklet negatívan befolyásolhatja a gyógyszerek hatásosságát.

Soha ne hagyják a kisgyermeket, valamint a kedvenc állatot bezárt szellőzés nélküli parkoló autóban, még árnyékban sem, mert pár perc alatt 50-60 °C -ra tud felmelegedni az autó belseje és a benne lévők hőgutát kaphatnak.

A krónikus betegségben szenvedők, szokatlan tünetek jelentkezése esetén forduljanak orvoshoz! A hőség által előidézett megbetegedések, halálesetek nagy része megelőzhető!


A hőség miatt kimerülés erős izzadással, gyengeséggel, szapora szívveréssel, ájulással jár ilyenkor a bőr hűvös és nedves lesz. Amennyiben ezek a tünetek jelentkeznek, fontos a segítségnyújtás: a hűvös helyen történő fektetés és folyadékpótlás.
Életveszélyes állapot a hőguta, amikor a test hőmérséklete 40 fok fölé emelkedik.
Ekkor sürgős orvosi segítséget kell kérni!

 

További információk:

www.katasztrofavedelem.hu
www.antsz.hu